Hermes Kimdir

Google adsense buraya gelecek

Hermes Kimdir


   Hermes, Yunan Mitolojisinde Zeus ve Maia'nın oğludur. Oniki Olimposlu tanrılardan biridir. Kurnazlığı ve zekiliği ile ün salmıştır. Akıllı, hızlı ve tanrıların en kurnazı olduğundan tanrıların ulağı (habercisi) görevini üstlenmiştir. Yolcuların koruyucusu, yolunu kaybedenlerin ve ölülerin kılavuzu olan kişi olarak da inanılmıştır. Çok kurnaz olduğundan dolayı hırsızların ve tüccarların da tanrısıdır. Tanrıların en renklisidir. Tabiri caizse en fırlama tanrıdır. Yaptığı oyunlar ve kurnazlıklarla hep efsanelere konu olmuştur.

   Mükemmel lir (o zaman ki döneme ait bir çalgı) ustası hatta lirin mucididir. Zarı bulan ilk kişi olduğuna düşünülür. Bunun yanında birçok icadı ( notalar, astronomi, spor...) olduğuna inanılır. O kadar yeteneklidir efsaneye göre doğar doğmaz yürür, kaplumbağa kabuğundan liri icat eder ve mükemmel bir şekilde lir çalmaya başlar. Hermes lir çaldığı zaman etkilenmemek mümkün değildir.

   Hermes elinde ona Apollon'un verdiği üzerinde iki yılanın bulunduğu sihirli değnek ve Zeus'un hediyesi kanatlı ayakkabılar ile betimlenir.  Pan,  Hermaphroditus,  Tyche, Abderus ve Autolycus Hermes'in çocuklarından bazılarıdır. Roma mitolojisinde adı Merkür olarak geçmektedir.
hermes tanrı
Hermes

   Hermes'in adı bir çok efsanede geçer. Tabi böyle üstünlüklere sahip bir kişinin hikayeleri de zeka doludur. Bu hikayelerin bir iki tanesine özetle değinmek istiyorum.

   Hermes doğduğu günün akşamı ayaklanır ve yürür. Hermes bebeken bir gün Apollon'un gözetimindeki ineklerini otlatırken görür ve kurnazlığı ile ineklerden 50 tane çalar. Çaldığı inekleri bir mağaraya götürür. Apollon inekleri bulduğunda çok şaşırır. Çünkü bunu yapan bir bebektir. Apollon, Hermes'i cezalandırmak ister fakat Hermes lir çalmaya başlar. Lir sesini duyan Apollon çok etkilenir ve Hermes'e bir şey yapamaz.

   Bir diğer hikayede ise Zeus'un karısı Hera çok kıskançtır. Zeus'un aşklarından biri olan İo'yu tutsak eder. Başına da 100 gözü olduğuna inanılan Argos adında bir canavar gözcü koyar. Argos uyusa bile tüm gözleri kapanmadığından dolayı olan biteni görür. Bunu öğrenen Zeus, İo'yu Hera'nın elinden kurtarmak için Hermes'i görevlendirir. Hermes, Argos'un yanına gittiğinde Lir'ini çalmaya başlar ve Argos'un tüm gözleri kapanır. Böylelikle Hermes, İo'yu Zeus'a götürür.

   Son olarak; Hermes aklı, zekası, kurnazlığı ve saygınlığı ile tüm herkes tarafından çok sevilmiştir. Bu özellikleri Hermes'i mitolojinin kahramanlarından biri yapmıştır. Zeus ve Apollon'un en sevdiği tanrılardan biridir.


2 yorum:

  1. zeki şekilde yapılan her şeye saygım vardır gerçekten büyük bir yetenek, mitolojiden zevk almak da ayrı bir düşünce yapısı gerektiriyor tabi ki

    YanıtlaSil