Kronos

Google adsense buraya gelecek

Yunan Mitolojisi - Kronos


Kronos Kimdir

  KronosYunan Mitolojisinde Gaia ve Uranos (ya da Uranüs ; Ayriyeten Uranos Gaia'nın en genç oğlu ve kocasıdır)'un en genç oğulları ve Titanların lideri'dir. Kronos ayriyeten baş tanrı Zeus'un, yeraltı tanrısı Hades'in, denizlerin tanrısı Poseideon'un, Zeusun karısı ve baş tanrıça Hera'nın da babasıdır. Yunan mitolojisinde "zaman" ile eşleştirilmiştir. Kronometre gibi terimler Kronos ile alakalıdır. Eşi Rheia'dır.

   Kronos, babası Uranos'u hadım edip (efsaneye göre bir tırpanla babası Uranos'u hadım ediyor) 1. nesil tanrıların soyuna son verip 2. nesil tanrıların (Titanlar) başa geçmesini sağladığına inanılmaktadır. Bu da tarihte bilinen ilk tanrıların çatışmasıdır. Kronos, Titanların en genci ve baş tanrısıdır.

Kronos'un efsanesi

kronos çocuklarını yutma
   Efsaneye göre bir büyücü Kronos'a oğullarının biri tarafından tahtan indirileceği söyler. Bunun üzerine Kronos bütün çocuklarını yutar. Fakat Rheia, Zeusun yerine kundağa bir taş sarar ve Kronos, Zeus yerine taşı yutar (ayrıntılı bilgi için tıklayın). Böylelikle Zeus büyüdükten sonra Titanlara karşı savaş başlatır Önce kardeşlerini babasının karnından çıkarır ve kardeşleriyle birlikte babası Kronos'u tahtan indirir. Bu da 3. nesil tanrılar (12 olimposlu tanrı) olarak tarihe geçer. Zeus burada baş tanrı olurken, Poseidon'a denizler, Hades'e ise yeraltı düşer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder