Hades

Google adsense buraya gelecek

Hades Kimdir

Hades, Yunan mitolojisinde ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Roma mitolojisinde Pluto ya da Pluton'a denktir. Titan Kronos ve Rheia'nın oğlu,  Zeus ve Poseidon'un kardeşidir. Zeus, Poseidon ve Hades Titanları devirdiklerinde kurada Hadese yer altı düşmüştür. Hadesin karısı Demeter ve Zeusun kızı Persephone'dir. Eşiyle birlikte yer altını (cehennemi ve ölüleri) yönetmiştir. Kendisiyle özdeşleşen miğferi ile görünmez olabildiğine inanılmıştır. Hadesin anlamı görünmezdir.

   12 Olimposlu Tanrılar içinde 12. olarak bazen gösterilmektedir.
hades kimdir
   Hades, O zamanki inanca göre yargılamalara başkanlık ederdi. Suçluların öldükten sonra cezalandırılmasını denetlerdi. Fakat yer altı yargıçlarından biri olarak sayılmamıştır. Suçlulara işkence eden tanrı da olmamıştır. Burada inanca göre bu görevi Erinys'ler yapardı. Hades sürekli katı ve acımasız olarak nitelendirilmiştir. Fakat kötü olarak görülmemiştir. Çünkü yer altı zenginliğinin sahibi de Hades olarak görülmüştür. Yeraltından çıkan herşeyi Hadesin ikramı olarak inanmışlardır. Bunun yanında ise " sözünün eri" bir kişilik olarak betimlenmiştir.

   Hades ayriyeten ölülerin ülkesidir (Hades ülkesi ya da Hades evi). Hades ülkesi 3 bölümden oluşur.Bunlar Elysium, Tartaros ve Asphodel'dir. 1. bölüm Elysium (şuan da cennete benzetilebilir) İyilerin gittikleri yer olarak inanılmıştır. 2. bölüm Tartaros ise (cehenneme benzetilebilir) Kötülerin gittiği yer olarak inanılmış. 3. bölüm Asphodel ise (ne şiş yansın ne kebap, ne iyi ne kötü) orta deceli insanların gittiği yerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder